Den dyraste kända målningen är sannolikt Mona Lisa, som har ett uppskattat värde på uppemot en miljard amerikanska dollar. Den har dock aldrig blivit såld, vilket är ett kriterium som måste uppfyllas för att hamna på den här listan av dyraste målningar. Överlag skulle sannolikt fler av renässansmästarna vara representerade på listan om det inte vore för att deras målningar oftast redan finns på museum.

Utöver dessa är de stora impressionisterna från sent artonhundratal omåttligt populära i konstsamlarkretsar och deras tavlor säljs för flera hundra miljoner dollar när de dyker upp på auktioner, med Cézanne och Gauguin i topp på listorna. De moderna konstnärerna som har sålts dyrast är bland andra Pablo Picasso, Mark Rothko och Jackson Pollock (som har flertalet tavlor på listorna).

Den tredje dyraste tavlan någonsin

Den tredje dyraste målning som någonsin sålts är verket ”Kortspelarna” av just den tidigare nämnde Cézanne. Den såldes 2014 för i runda slängar en kvarts miljard dollar till Qatars kungliga familj. Tavlan är en i en serie av fem, som alla har liknande motiv men varierar i storlek och detaljer. Det finns alltså ytterligare fyra, varav tre finns på museum.

Den andra dyraste tavlan någonsin

Den näst dyraste tavlan någonsin köptes 2015 för den nätta summan 300 miljoner dollar av Hedgefondsägaren Kenneth C. Griffin. Målningen är gjord av den holländsk-amerikanske abstrakte expressionisten Willem de Kooning och heter Interchange. Den målades så sent som 1955 och föreställer ett abstrakt landskap. De Kooning sålde den själv direkt efter att den var klar för 4 000 dollar, vilket alltså var ett riktigt vrakpris.

Den dyraste tavlan någonsin

Den dyraste tavla som någonsin sålts är Leonardo Da Vincis Salvator Mundi. Tavlan föreställer Jesus och namnet är latin för ”Världens frälsare”. Trots att det fortfarande är delvis omstritt huruvida denna verkligen är en äkta Da Vinci köptes den för 450 miljoner dollar av den saudiske prinsen Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan. Det är ett rekord som lär stå sig ett tag.

Similar Posts