Bensinpriserna varierar stort i Europa, även inom länderna. Precis som i Sverige skiljer det stort mellan olika tankstationer. När du tankar utomlands är det inte så att namnet på bensinen betyder samma sak som i Svergie eller andra länder. Låt oss titta närmare på skillnaderna och vart den dyraste bensinen finns.

I en del länder är det som kallas Benzin endast i oktan 91-92. I dessa länder kallas vanlig 95-oktanig bensin för Super och den med 98 oktan kallas Super Plus. I vissa länder kallas dock bensin med 95 i oktan för Regular, då står Super för den 98-oktaniga bensinen. Literpriserna här gäller 95-oktanig bensin.

Vart är bensinen dyrast?

Priserna som uppges i denna artikel är genomsnittspriserna för länderna, omvandlat till svenska kronor. Då växelkurser ändras är kanske inte priserna exakta, men du kommer ändå få en uppfattning om var bensinen är dyrast och hur stora skillnaderna är. Prisuppgifterna kommer från juni 2018 och då var svenska kronan något svagare än nu.

Vid mätningen var bensinen dyrast i Nederländerna (Holland). Där låg genomsnittspriset på 17,96 svenska kronor per liter bensin. Efter Holland kommer Norge, med ett bensinpris på 17,86 kronor per liter i genomsnitt. Ett land till i Europa har ett genomsnittspris på över 17 kronor per liter och det är vårt grannland Danmark.

Andra länder som är dyrare med bensin än Sverige

Det finns ytterligare en del länder i Europa som har dyrare bensin än Sverige. Vid mätningen var Sverige billigast i Norden när det gäller bensin med ett genomsnittspris på 15,89 kronor litern. Finland var lite dyrare med ett genomsnittspris på 16,02. Men vilka fler länder är dyrare med bensinen än Sverige?

Grekland har ett pris på över 16 kronor per liter, Italien likaså samt Portugal. Så Sverige ligger alltså på åttonde plats gällande vilket land som har dyrast bensinpriser. Frankrike är bara några ören billigare än Sverige och riktigt billig bensin hittar du i Ryssland, som är billigast med ett pris på 6,48 kronor per liter!

Similar Posts