I många århundraden har många människor trott att guld är ett av de dyraste materialen i världen. Detta är dock helt fel.

16. Saffran – $ 11 per gram

Denna krydda är unik. Den kombinerar fantastisk smak och stora hälsofördelar. Dess produktionsprocess är mycket tidskrävande men smaken hos saffran är ojämförlig med någon annan krydda.

15. Guld – $ 56 per gram

Guld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara och kemiskt tåliga av alla kända metaller. Rent guld har en klart gul färg som traditionellt har ansetts tilltalande, men är så mjukt att det ensamt knappast duger till någon teknisk användning.

14. Rodium – $ 58 per gram

En metall av platinagruppen och extremt sällsynt. För att ge dig en uppfattning, låt oss säga att ett ton jordskorpa innehåller ca 0,001 g rhodium.

13. Platina – $ 60 per gram

Platina är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen tunga platinametaller. Det kategoriseras som ädelmetall. Platina förekommer i legeringar och används bland annat i kemiska apparater, inom tandteknik och i smycken. Namnet kommer av det spanska ordet platino som betyder ”litet silver”.

12. Metamfetamin – $ 100 per gram

Metamfetamin, summaformel C10H15N, är ett narkotikaklassat centralstimulerande medel. Det liknar amfetamin men är något kraftfullare och mer beroendeframkallande. Drogen kan, genom en laboratorieprocess, framställas ur efedrin, som i Sverige är ett receptbelagt läkemedel men som i många länder säljs receptfritt som kosttillskott.

11. Noshörningshorn – $ 110 per gram

Hornen är värdefulla för sina medicinska egenskaper och kan användas som lyxiga knivhandtag. På grund av dess värde är noshörningar redan på randen av utrotning.

10. Heroin – $ 130 per gram

Heroin eller diacetylmorfin är ett narkotikaklassat preparat som kemiskt är besläktat med, och utvinns av, morfin. Ruset pågår under mindre än 10 minuter tills det går över till ett vanligt morfinrus som håller i sig cirka 4-5 timmar. Under ruset uppstår en våg av välbehag och tillfredsställelse.

9. Kokain – $ 236 per gram

Kokain (bensoylmetylekgonin) är en alkaloid med narkotisk verkan. Det är ett centralstimulerande preparat som utvinns ur bladen från den sydamerikanska kokabusken. Världens största producent av kokain är Peru, tätt följt av Colombia där mäktiga och beväpnade maffiagrupper kontrollerar droghanteringen.

8. LSD – $ 3.000 per gram

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, C20H25N3O, är ett psykoaktivt, hallucinogent preparat, i Sverige klassat som narkotika. Ett vanligt svenskt slanguttryck är syra, från den amerikanska engelskans acid. LSD är känt för att inducera ett psykedeliskt tillstånd hos användaren, likt det tillstånd som psilocybin inducerar, den psykoaktiva substansen i ”Magic Mushrooms” som till exempel ”Toppslätskivling”. Tillverkningsprocessen är ganska svår, vilket förklarar kostnaden.

7. Plutonium – $ 4.000 per gram

Plutonium 239 bildas genom spontan fission och plutonium 244 är en rest från solsystemets materias tillkomst i supernovor. Plutonium är dock i huvudsak en transuran som framställs i kärnreaktorer ur 238U. Dess användningsområden varierar från produktion av kärnvapen och bränsle till en energikälla för rymdfarkoster. Ytterst små mängder plutonium förekommer i naturen.

6. Painite – $ 9.000 per gram

Denna sten är så sällsynt att väldigt få människor faktiskt vet att den existerar. Det är ett mineral av orange eller rödbrun färg, och det upptäcktes bara för 65 år sedan. Det finns bara ett par hundra av dessa stenar i världen idag.

5. Taaffeit – $ 20.000 per gram

En dyrbar sten av en violett, rosa, röd eller vit färg. Det är en miljon gånger sällsyntare än diamanter, vilket gör det legendariskt. Men trots sin unikhet är det inte särskilt populärt när det gäller smycken – och det är nog anledningen till att det är RELATIVT billigt.

4. Tritium – $ 30.000 per gram

Tritium används i armbandsur med luminiscerande visare och självlysande nyckelringar som fungerar som markörer. Tritium används även som spårämne, som bränsle i termonukleära reaktioner (fusioner), för täthetsbestämning m.m. Det utnyttjas också för radioaktiv åldersbestämning av t. ex. grundvatten och för att undersöka regnvattnets vägar i marken.

3. Diamant – $ 55.000 per gram

Den mest kända dyrbara stenen på jorden. Diamant är en form av kol. Till skillnad från grafit och fulleren (som också består av kol) är den mycket hård. Diamant är en ädelsten och på grund av sin hårdhet använd i industrin som skär- och slipmedel.

2. Californium – $ 25-27 miljoner per gram

Californium är ett syntetiskt radioaktivt grundämne som tillhör aktiniderna. Californium är en transuran. Det skapades första gången på University of California, Berkeley 1950 och är uppkallat efter Kalifornien.

1. Antimateria – $ 62,5 miljarder per gram

Den dyraste substansen på jorden. Antimateria är motsatsen till den vanliga materia, som vår galax och resten av vårt synliga universum består av  I teorin kommer vi att kunna använda antimateria som bränsle för rymdfarkoster i framtiden.

Similar Posts